Met zonne-energie de wereld rond

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn ambitieuze reis rond de wereld voltooid. Ruim 43.000 kilometer legde het vliegtuig af zonder een druppel brandstof te gebruiken. Geheel op zonne-energie. Doel is te laten zien dat groene energie het onmogelijke kan bereiken.

Door Malou ten Have

Vluchten van 50 uur over de oceaan

Geheel op zonne-energie, zonder een druppel brandstof te gebruiken. Solar Impulse 2 is niet het eerste zonnevliegtuig, maar wel de eerste die dag en nacht zonder brandstof vliegt door energie op te slaan. Het is ook het eerste zonnevliegtuig dat oceanen overstak. In drie meerdaagse reizen stak het de Pacifische en Atlantische oceaan over: van Japan naar Hawaï, van Hawaï naar San Francisco, en van New York naar Sevilla. Een missie voor duurzame energie die records brak.

Ruim 43.000 kilometer legde het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 af tijdens de reis die in maart 2015 begon. Na de langste reis van Japan naar Hawaï stond het vliegtuig bijna een jaar aan de grond door schade, afgelopen april ging de reis verder. Vorige week werd de reis voltooid met de laatste etappe van Cairo naar Abu Dhabi. Na 13 jaar eindigt het project, geslaagd.

De Solar Impulse 2 is in zijn gewichtsklasse het grootste vliegtuig ooit gebouwd. Met een spanwijdte van een Boeing 747, maar het gewicht van een auto -met de kracht van een kleine motorfiets. Een bijzonder geheel dat door de vliegtuigindustrie voor onmogelijk werd gehouden. ''Met het team ontwikkelden we innovatieve oplossingen om het vliegtuig zo energie efficiënt mogelijk te maken'', vertelt medeoprichter André Borschberg. ''En al deze technologieën kunnen nu ook in andere toepassingen gebruikt worden om onze wereld energie efficiënter te maken.''

Solar Impulse 2 in cijfers

  • Totale afstand: 43.041 km
  • Aantal vluchten: 17
  • Wereldrecords: 8
  • Totale vliegduur: 558 uur en 6 minuten
  • Maximaal behaalde vliegduur: 117 uur en 54 minuten
  • Spanwijdte: 72 meter
  • Gewicht: 2,3 ton
  • Aantal zonnecellen: 17.248
  • Totale energie geproduceerd tijdens de hele reis: 11.655 kWh
  • Gemiddelde luchtsnelheid: 75 km/uur
  • Gemiddelde grondsnelheid: 216 km/uur

Voor een wereld vol schone technologieën

De boodschap van de reis is duidelijk: iedereen kan deze zelfde technologieën gebruiken om de wereldwijde energieconsumptie te halveren, natuurlijke hulpbronnen te besparen en onze kwaliteit van leven te verbeteren. De visie van Piccard dat schone technologieën en verbeterde energie efficiëntie emissies verminderen en de levenskwaliteit verbeteren, leidde tot het idee van de reis.

Grote avonturen als dit trekken de aandacht van het grote publiek, het wekt enthousiasme en betrokkenheid. Doel is om deze aandacht vervolgens te vestigen op de technologieën die het mogelijk maken minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. En om duurzame energie een positief imago te geven. Het onmogelijke blijkt mogelijk, is de boodschap.

Achter deze bijzondere reis staan twee Zwitsers: Bertrand Piccard en André Borschberg. Initiatiefnemer Piccard is een psychiater, avonturier en piloot. Eerder maakte hij de eerste non-stop luchtballonreis rond de wereld. Piccard komt uit een bijzondere familie van avonturiers met hart voor de natuur en het milieu. Zijn grootvader ontwikkelde een capsule onder druk en was de eerste persoon die in de stratosfeer vloog. Zijn vader ontwikkelde een onderzeeër geschikt voor de diepzee en dook naar een recorddiepte, toegewijd aan het beschermen van de oceanen. Medeoprichter André Borschberg is ingenieur, gevechtspiloot en professioneel vliegtuig- en helikopterpiloot.

''Het probleem van onze maatschappij is dat ondanks al onze grootspraak over duurzame ontwikkeling, we nog steeds niet de schone technologieën gebruiken die al beschikbaar zijn'', zegt Piccard. ''Zulke oplossingen bieden mogelijkheden voor nieuwe banen, om winst te maken, om de groei van de industrie te ondersteunen, en tegelijkertijd om het milieu te beschermen.''

Piccard: ''Als een vliegtuig erin slaagt om dag en nacht te vliegen zonder brandstof, dan zijn wij in staat om onze wereld te laten draaien op schone energie.''

Slechts het begin

De reis om de wereld zit erop, maar de weg naar een schone energiewereld is net ingeslagen. Piccard en Borschberg gaan verder om hun doel te bereiken en hebben het International Committee of Clean Technology (ICCT) opgericht. Doel van dit comité is om de doelen van Solar Impulse verder na te jagen door concrete energie efficiënte oplossingen te promoten. Als non-gouvernementele organisatie brengt het individuele spelers samen tot één gemeenschappelijke stem voor de toekomst. Wereldwijd zijn al 400 organisaties aangesloten. Ambassadeurs adviseren en begeleiden overheden en organisaties over hoe nieuwe schone technologieën te gebruiken.

Daarnaast zal de vliegtuigsector zich meer richten op energie efficiënte technologieën. Zoals elektrische motoren en aandrijving. ''Ik ben erg verheugd om te zien dat grote partijen als Airbus en NASA beginnen te werken met elektrische aandrijving'', zegt Borschberg. ''Het balletje begint te rollen!''

Bronnen

Foto’s: Solar Impulse

5 augustus 2016